Monday, April 26, 2010

Pengajaran yang berguna..


catatan 25 April 2010

Pagi
Menghadiri pertemuan MKA di UIA. Dalam berbincang perkara serius, kami disajikan juga dengan video-video yang menyentuh emosi dan minda.

1. Bagaimana Allah memandang kita.
Kita sering bertakbir dan menyebut Allah Maha Besar. Itu memang kita maklumi sejak dari dulu. Namun, kita mungkin terfikir, bagaimanakah agaknya pandangan Allah pada kita? Kita mungkin pernah terlihat e-mail atau catatan berkenaan kedudukan bumi secara universalnya dalam sistem matahari. Ahh..sangat kecil. Sekecil kuman yang hanya boleh dilihat menerusi mikroskop atau sekecil zarah atau juga sekecil titik noktah.

Lalu, bila kita menyedari situasi ini, masih tegarkah kita untuk berlagak sombong atas muka bumi tuhan ini? Siapalah kita untuk layak berperilaku demikian rupa.

Namun begitu, jangan kita lupa, Allah memandang hamba-hambaNya berdasarkan keimanan dan takwa. Jom, kita berebut-rebut melakukan kebaikan untuk meningkatkan iman dan takwa kita yang sering ada pasang dan surutnya itu.

2. Kita pernah berjaya menguasai dunia.
Turut dirakamkan kejayaan demi kejayaan yang pernah dirakam sejarah kehebatan umat islam membina empayar. Diiringi lagu Alarm-Me, hati begitu tersentuh. Kerana kita meninggalkan islam, maka jadilah kita sepeti sekarang. Ayuh, kita belajar dari sejarah, kita amalkan islam secara menyeluruh dalam diri dan ummah.


3. Power of Dreams.
Kisah bagaimana Sirobashi Honda yang memulakan impiannya dengan basikal yang berenjin untuk krisis petrol selepas perang, kemudian seterusnya lahirlah kereta, kereta lumba, bot, kapal terbang dan segalanya. Semuanya bermula dari kegagalan. Seperti katanya, kejayaan demi kejayaan itu hanya satu peratus dari 99 peratus kegagalan yang pernah ditempuhinya. Oelh itu, jangan takut untuk gagal dan berani mencuba.


4. Kematian.
Slid-slid berkenaan kematian dengan diiringi lagu Andai kutahu dendangan kumpulan Ungu itu begitu menyentuh hati. Bersediakah kita pada sebuah kematian yang tak pernah kita tahu bila dan bagaimana caranya?


Petang
Saya berpeluang menziarahi rakan lama bersama bayi barunya. Pengalamannya membuatkan saya berfikir panjang. Kehidupan ini begitu. Hidup ini pengorbanan. Kita perlu korbankan sesuatu untuk dapatkan sesuatu. Itu sunatullah. Betul, kebahagiaan itu sangat mahal harganya.

No comments: